Blog

Headless CMS: Wat is het?

Naar het overzicht
Headless CMS: Wat is het?

Vroeger had elk zichzelf respecterend digitaal bureau zijn eigen, zelfgebouwde CMS, zo ook LiveWall. Later werd het gebruik van open source pakketten als WordPress en Drupal de standaard. Tegenwoordig zie je een verschuiving naar het Headless CMS. Maar wat is dat nou eigenlijk? LiveWall-oprichter Eelco van de Wiel vertelt je alles over het headless CMS én waarom je dit bij je volgende website zeker als optie moet overwegen.

Om een website te kunnen beheren en dit ook mogelijk te maken voor de -niet technische- eindgebruiker, wordt deze vaak uitgerust met een Content Management Systeem (CMS). Via een traditioneel CMS kunnen de designers en developers het uiterlijk en de functionaliteit van de website aanpassen. De klant kan vervolgens zelf nieuwe pagina’s aanmaken en bewerken, afbeeldingen en/of video’s toevoegen, contactformulieren beheren. Alles in één systeem om zowel het uiterlijk als de content van de website uit te breiden en aan te passen. 

Traditioneel CMS

Dit lijkt handig, maar is in de praktijk is het vaak niet super-efficiënt: Laten we WordPress als voorbeeld nemen. Programmeurs lopen bij het programmeren tegen allerlei beperkingen aan die door WordPress worden opgelegd. Qua design zit je vast aan de mogelijkheden van het thema en hoe dit CMS hier standaard mee omgaat. Veel WordPress websites lijken daarom ook erg op elkaar.

De contentbeheerders hebben daarentegen vaak teveel vrijheden: Zij voegen steeds meer (slecht opgemaakte) content en afbeeldingen toe. Of functionaliteit in de vorm van plugins, die vervolgens ook allemaal onderhouden moeten worden. Denk aan 50 plugins van verschillende leveranciers, die allemaal op andere momenten geüpdatet moeten worden. Dit alles maakt de site steeds minder overzichtelijk, trager, slecht te onderhouden en op den duur: onwerkbaar.

Headless

Bij een headless CMS zijn de front- en de back-end van elkaar gescheiden. Voor de back-end (de structurering van alle content en data en het beheren hiervan) maak je gebruik van een online beheeromgeving, die zich helemaal focust op de content. De front-end (alle visuele, zichtbare onderdelen aan “de voorkant”) staat hier geheel los van. Alle content en data worden uit het CMS opgehaald via een API. De front-end vraagt de content op en vult deze in op de juiste plaatsen, zodat de bezoeker van de website alles kan lezen/bekijken. De designers en developers zijn hierbij niet langer beperkt tot een bepaald thema of werking van plugins, maar kunnen helemaal los gaan met hun designs en animaties, om zo de best mogelijke online gebruikerservaring te creëren. 

Daarnaast wordt het CMS niet vervuild met templates en talloze plugins, maar ligt de focus echt op de data en het beheer hiervan. Door deze gescheiden opzet is het ook heel eenvoudig om dezelfde data naar andere externe systemen te ontsluiten. Denk aan advertentiekanalen, informatiezuilen, voice assistenten, mobiele apps, etc. De data staat netjes geordend bij elkaar op één plek, en kan door gebruik van de API op meerdere plaatsen opgehaald en getoond worden. Content wordt steeds meer multi-channel ingezet en is op steeds meer plekken zichtbaar.

Door een duidelijke scheiding aan te brengen tussen inhoud en vorm heb je deze vrijheid. Als je content goed is en via de API kan worden geraadpleegd, dan maakt het in principe niet uit of deze via een browser bekeken wordt, of wordt voorgelezen door een Google Assistent! Dit dwingt je natuurlijk wel om vooraf ook goed na te denken over je content en hoe je deze optimaal structuur geeft.

Verschuiving

Is een traditioneel CMS nu dan echt helemaal passé? Nee! Wij kijken altijd zorgvuldig welk type CMS het best bij de organisatie past. Een traditioneel CMS als WordPress kan in enkele gevallen nog steeds een prima oplossing zijn.

Wél zien wij een verschuiving: Binnen LiveWall maken we bij de realisatie van websites met veel content steeds vaker gebruik van headless CMS-oplossingen en we adviseren onze klanten ook altijd om dit mee te nemen in hun overwegingen. Een headless CMS geeft ons exact die vrijheid waar wij altijd naar op zoek zijn bij het creëren van nieuwe, unieke, online ervaringen.  

Wil je meer weten over de inzet van een LiveWall team bij de ontwikkeling van jouw volgende app, site of platform? Neem dan zeker contact op!

LiveWall inzetten als jouw developmentteam? Lees hier meer over LiveWall Team as a Service.

Meer LiveWall-blogs? Die lees je hier.

Meer weten Neem contact op

Sluiten
Je naam
Je dient je naam in te vullen
Email
Je dient een geldig e-emailadres in te vullen
Bedrijfsnaam
Bericht
Je dient een bericht in te vullen

Bedankt voor je bericht 💪

We hebben je bericht ontvangen. We zetten ons schap om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.